THE JUMPING JEWELS

Haagse groep die in 1960 wordt opgericht onder de naam "The Jumping Jewels" en zijn oorsprong had in de Zuiderpark-buurt. reeds eerder trad de groep op onder de naam "Johnny and his Jewels" met Jan van Leeuwarden (Johnny Lion) als zanger. Het was dan ook vanzelfsprekend dat na de hernieuwde samenwerking met Johnny Lion de optredens werden verzorgd onder de naam "Johnny Lion & The Jumping Jewels".
Terug naar de "The Jumping Jewels".
Al in de eerste jaren fungeert de groep dus als de begeleidingsband van Jan van Leeuwarden, alias Johnny Lion.
De "The Jumping Jewels" gaan zich hierna voornamelijk toeleggen op instrumentale rock.
De Haagse wasserij-houder, Herman Batelaan, werpt zich vervolgens op als manager van de groep.
De groep moet gezien worden als belangrijkste Nederlandse tegenhanger van instrumentale gitaargroepen zoals The Shadows en The Ventures.
Niet alleen in Nederland had de groep begin jaren '60 groot succes maar ook in Frankrijk en in het Verre Oosten.
In 1961 komt de eerste single uit: "Wheels", een cover Billy Vaughn. Ook de singles die hierna volgen zijn meestal covers. "The Jumping Jewels" speelden een breed repertoire, van Ierse folk, Indonesische klanken tot Amerikaanse rock & roll.
Wheels levert de eerste - en naar later blijkt enige - nummer-1 hit op.
De band gaat in 1963 samen met zanger Johnny Lion op tournee door het Verre Oosten. Met name in Japan en Singapore groeit de combinatie uit tot een topattractie. Er worden enkele enorme hits gescoord, terwijl diverse singles en LP's alleen in deze landen uitkomen. Ook nu nog reageren Aziaten zeer enthousiast over deze periode. In eigen land is de belangstelling voor "The Jumping Jewels" in 1964 echter tanende.
Sinds de opkomst van "The Beatles", met hun modernere vocale beatmuziek, gelden de instrumentale klanken van "The Jumping Jewels" al snel als oubollig.
In 1965 gaan de "Jumping Jewels", samen met Johnny Lion, in zee met het Circus Boltini.
Er ontstaan echter flinke meningsverschillen tussen de groep en het management, waarna o.a. de samenwerking met Johnny Lion wordt verbroken.
De succesvolle manager van de groep Herman Batelaan blijkt echter de juridische eigenaar van de bandnaam te zijn. Mede hierdoor worden "The Jumping Jewels" op 31 december 1965 ontbonden en gaat de groep verder onder de naam "Jay Jay's".

JAY JAY'S

Vanaf 1 januari 1966 gaat de groep, met als leden Tjibbe Veeloo, Cees Kranenburg, Leo Bennink en Joop Oonk, verder onder de naam "Jay Jay's". Met deze groep werden 6 single's en 1 LP opgenomen. Het meest succesvolle nummer wat is opgenomen was "Bald Headed Woman". Op deze opname speelt ook Hans van Eijk mee als studiomuzikant. "Bald Headed Woman" bereikte, mede door optredens in het TV-programma "Voor de vuist weg" van Willem Duys en een TV-optreden op 14 januari 1966 in het programma "Fanclub", een top-tien notering in de hitlijsten. Op 5 februari 1966 stond het nummer op de hoogste notering (6e plaats) en heeft 13 weken in de Top 40 gestaan. Ook het later opgenomen nummer "Waauw" was redelijk succesvol. Dit nummer is gebruikt als openingstune van het toen bekende en gelijknamige tienerprogramma op TV van de KRO.  In dit programma werd o.a. de hitparade gedanst door de "Waauw dansers" o.l.v. Douglas Squires. In 1967 verlaten Leo Bennink en Tjibbe Veeloo de "Jay Jay's. De groep gaat verder met als vervangers en aanvullende leden, Rudi Contine (gitaar), Jan Vennik (sax), Hans Jansen (toetsen) en Willem Duyn (zang). Jan Vennik, Hans Jansen en Willem Duyn waren afkomstig uit de groep "The Marks". Willem Duyn zou later nog bekend worden als duo met Sjoukje van Spijker als "Mouth en MacNeal". In 1968 verlaten ook de laatst overgebleven ex "The Jumping Jewels" leden  Joop Oonk en Cees Kranenburg de groep "Jay Jay's". Zij worden vervangen door Bert de Ruiter (ex-Fullhouse) en Bart ter Laak (ex-Daddy's Act). Successen blijven echter in deze laatste samenstelling uit en de groep wordt vervolgens in 1969 opgeheven.


Johnny Lion and The Jumping Jewels

Biografie

1956-1961

In de periode 1956-1959 treedt de Haagse John van Leeuwarden (geboren  4 juli 1941) samen met zijn broer Fred op gitaar op onder de naam The Lionel Brothers tijdens diverse feestjes in de Haagse Zuiderparkbuurt. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit covers van hits die worden gedraaid op Radio Luxemburg. Aan deze samenwerking komt in 1960 een eind als Fred kiest voor een leven op de rivier.

John verandert zijn imago en naam in het meer pakkende Johnny Lion en begint een bandje met gitaristen Hans van Eijk en Tjibbe Veelo, bassist Joop Oonk en drummer Frits Tamminga. In de eerste instantie kiezen ze voor de naam Johnny & The Jewels.

Herman Batelaan, middenstander en eigenaar van een aantal wassalons, wordt hun manager. Kort daarop verandert Johnny de bandnaam in Johnny Lion & The Jumping Jewels, gelijkend op hun voorbeeld Clif Richard & The Shadows. Net als veel andere Hollandse bands van begin jaren zestig laten zij zich inspireren door

The Shadows en The Ventures, die bekend waren geworden met hun instrumentale gitaarmuziek. Op eigen wijze combineren The Jewels Rock‘n’Roll met volksklanken uit Ierland en Indonesië.

1961 is het jaar van hun eerste single Wheels, een instrumentale vertolking van de hit van The String-A-Longs. Het wordt meteen een groot succes, resulterend in een nummer-één-hitnotering in juni en blijft drie maanden op nummer één staan.

 1962

In januari 1962 komt Johnny uit dienst en neemt samen met The Jumping Jewels het nummer Bonnie Rock op. Dit nummer, van origine getiteld My Bonnie(Is Over The Ocean), is al een bescheiden hit van Tony Sheridan met The Beatles. Op de b-kant komt een andere klassieker:C’mon Everybody van Eddie Cochran. Ondanks de redelijke airplay krijgt het plaatje niet de aandacht die het verdient en haalt het de hoogst regionen van de hitparades niet.Tegelijkertijd scoren The Jewels zonder Johnny wel een hit in Nederland en Frankrijk met het nummer Guitar Tango. Samen met Johnny brengen ze ditzelfde jaar ook nog

Ginny, Come Lately en Dear One uit, die beiden redelijk scoren. Voor het einde van het jaar weten ze ook nog Teenage Senorita/Judy en Devil Woman/Send Me The Pillow op de markt te brengen.

 1963

In dit jaar wordt drummer Frits Tamminga vervangen door Cees Kranenburg junior. Dat Johnny Lion en The Jumping Jewels ondanks afzonderlijke successen toch één geheel vormen, bewijst hun tournee door het Verre Oosten. Vooral in Singapore en Japan weten zij het publiek tot grote hoogte op te zwepen en is hun populariteit ongekend. Zo ongekend zelfs dat zij speciaal voor de Aziatische markt een aantal singles en albums opnemen, die alleen daar uitkomen. In Nederland zelf zijn ze ook actief en geven vele shows. Ze treden onder andere op tijdens het Grand Gala du Disque, het grote platengala dat live op de televisie wordt uitgezonden met als grote ster Marlène Dietrich. Ook middels de radio weten Johnny en The Jewels zich waar te maken. Zowel de Hilversumse omroepen als Radio Veronica draaien massaal hun uitgebrachte repertoire. Africa is de hit waarmee The Jewels in 1963 drie maanden in de Top 40 staan. In juli, augustus en september maken ze opnamen voor hun eerste album, dat later dit jaar verschijnt onder de naam Johnny Lion & The Jumping Jewels. Dat Johnny zelf ook niet stilzit blijkt uit de verschillende solosingles die hij uitbrengt, waaronder Blame It On The Bossa-Nova, Count On Me en Gipsy Woman. Het plaatje Let’s Make A Habbit Of This is vooral populair bij het (huis)vrouwen publiek. Hij probeert zijn carrière uit te breiden naar Duitsland door er het nummer Teeny/Shubidubi Doe De Slop in het Duits uit te brengen. De Nederlandse versie volgt enkele weken later. Als afsluiter van een drukbezet jaar brengt hij een EP uit, getiteld Devil Woman, waarop onder andere de titelsong en Teenage Senorita nogmaals te horen zijn.

 1964

Het jaar begint met het uitbrengen van de single Irish Washerwoman, waarmee The Jumping Jewels zich twee maanden lang een plek in de Hitparade te veroveren, met als hoogste notering een vijftiende plaats.

Maar het keerpunt van het succes van Nederlands bekendste gitaargroep is de opkomende dictatuur van de beatmuziek, die vanaf ’64 wereldwijd de populaire muziek naar zijn hand zet en instrumentale muziek tot de vergetelheid dringt. Ondanks de teruglopende populariteit brengen The Jumping Jewels dit jaar nog een groot aantal albums en singles uit, alsmede enkele EP’s. Hun populariteit in het Verre Oosten is waanzinnig groot. Tot in Maleisië en Japan toe worden de platen uitgebracht. Een grote tournee door Maleisië, Singapore en Pakistan brengt hen tot ver over de landsgrenzen.

Tijdens optredens wordt de band vocaal versterkt door Johnny, en deze formule werkt uitstekend bij het uitgaande publiek. Naar aanleiding van hun Duitse singles doen ze verschillende tournees door Duitsland en verschijnen ook in enkele Duitse televisieshows. Ook in Nederland zijn ze op de televisie te zien en doen mee aan enkele tienertournees van de VARA, waarbij zij verschillende schouwburgen in het land aandoen met andere bekendheden als Trea Dobbs en Willeke Alberti.

 

Ook solo doet Johnny z’n best. De leeuw uit Den Haag brent het vrolijke Loddy Lo uit. Daarna verschijnen dit jaar nog de singles On My Mind en You’ve Done It Again. Deze laatste brengt Johnny zijn eerste Top 40-notering. Tevens komt er een EP uit waarop een aantal successen van Johnny en The Jewels gebundeld zijn en beginnen ze met de opnames voor een nieuw album.

1965

Het jaar wordt ingeluid met het pittige nummer I Wanna Dance With You uitgevoerd door de voltallige band. Juni 1965 verschijnt hun laatste album At The Circus. Dit zou voorlopig de laatste keer zijn dat Johnny en The Jumping Jewels gezamenlijk een plaat opnemen. Hierna besluiten ze afzonderlijk verder te gaan. Medeverantwoordelijk voor deze ontwikkeling is de relatie tussen de bandleden en hun manager. Na de breuk in mei heeft Johnny al gelijk een solohit in handen; het is het nummer Fröken Fräken. In Nederland neemt hij het nummer op onder de titel Sofietje. In deze hit wordt zijn toenmalige vriendin en zakenpartner

Sofie van Kleef bezongen. De zomerhit behaalt maar liefst de vijfde positie in de hitparade en blijft gedurende de hele zomer genoteerd. The Jumping Jewels op hun beurt gaan ook gestaag door met produceren van goed in het gehoor liggende instrumentale gitaarmuziek.

1966-2004

Ondanks zijn breuk met The Jewels is de glansrijke carrière van Johnny niet te stuiten. Voor zijn hit Sofietje ontvangt hij een gouden plaat. Zijn doorbraak als acteur is in 1967 met de film Liefde’s Bekentenissen van Wim Verstappen; Ramses Shaffey is zijn tegenspeler.

In 1981 komt zijn volgende album uit getiteld Heel Bijzonder.  

The Jumping Jewels zijn ondertussen door de breuk met manager Batelaan gedwongen hun naam te veranderen en hun nieuwe naam wordt Jay-jays. Geheel ontketend scoren zij al in januari ’66 een grote hit met het nummer Bald Headed Woman. Bald Headed Woman met op de b-kant So Mystifying was de eerste singel die in de Phonogram studio, met als producer Tony Vos, werd opgenomen. Vrijdag 14 januari 1966 stonden zij in het VARA tv-programma Fanclub en de dagen daarna kocht Nederland massaal Bald Headed Woman. De singel schoot in korte tijd naar een zesde plaats in de Veronica Top 40 en bleef daar dertien weken genoteerd. Ook hun lp simpelweg getiteld Jay-Jays weet dit jaar een groot publiek te bereiken. In dezelfde maand werden de laatste oude contractuele verplichtingen afgewerkt, te weten: support-act in de winterresidentie van Circus Boltini bij het optreden van

Dave Berry, die op dat moment met drie singels in de hitlijsten stond. In diverse samenstellingen blijven de Jay-Jays nog tot in 1969 actief.

In april 1992 komt het tot een reünie van de oorspronkelijke line-up van

Johnny Lion & The Jumping Jewels. Tijdens een Goud Van Oud life-spektakel van Veronica weten zij, net als vroeger, de sfeer te doen herleven en het publiek enthousiast te maken voor hun muzikale hoogstandjes. Tot vandaag de dag komen de heren sporadisch bij elkaar om het succes verhaal van Johnny Lion & The Jumpin Jewels te continueren.

In december 2003 vertrekken Johnny en The Jewels zelfs naar Singapore voor een grote tournee dat zeer succesvol zal blijken te zijn.  

Met dank aan Joop Oonk


"THE JUMPING JEWELS IN SINGAPORE" (21 december 2003)

Surf naar: The Jumping Jewels In Singapore (foto's)
The Jumping Jewels 1960 / 1963:
Hans van Eijk: sologitaar
Tjibbe Veeloo: gitaar
Joop Oonk: basgitaar
Frits Tamminga: drums

The Jumping Jewels 1963 / 1965:
Hans van Eijk: sologit aar
Tjibbe Veeloo: gitaar
Joop Oonk: basgitaar
Cees Kranenburg Jr.: drumsCees Kranenburg jr., vervanger van Frits Tamminga, is de zoon van de slagwerker Kees Kranenburg sr. van het legendarische showorkest "The Ramblers". Joop Oonk trouwde in deze periode met zangeres Willeke Alberti.

DISCOGRAFIE
SINGLES

1961 Wheels / Ghostriders In The Sky (Philips PF 318.539)
1961 Geisterreiter (Ghostriders In The Sky) / Wheels (Philips PF 318.539 - Germany)
1961 Theme From Exodus / Olé Guapa (Philips PF 318.582)
1962 Mexico / Darktown Strutters' Ball (Philips PF 318.637)
1962 Parade Tango / Zuiderzee Blues (Philips PF 318.733)
1962 Outlaw / The Green Leaves Of Summer (Philips PF 318.772)
1962 Guitar Tango / A Hundred Pounds Of Clay (Philips PF 318.800)
1963 Africa / Twilight Time (Philips PF 318.876)
1963 Wild Geese / Zero Zero (Philips JF 327.527)
1963 Dakota / More (Philips JF 327.566)
1963 Istanbul / Dream Of The West (Philips JF 327.597)
1964 Irish Wasserwoman / Java (Philips JF 327.633)
1964 I Saw Her Standing There / Cossack Melodies (Philips JF 327.667)
1964 Jumping Can Can / Zambesi (Philips JF 327.712)
1965 Espana Cani / Hornpipe (Philips JF 327.815)
1965 Rumble / Smoke Signals (Philips FL 1185- Japan)

EP'S
1961 DANS LE COEUR DE MA BLONDE
Wheels / Les Cavaliers Du Ciel (Ghostriders In The sky) / + 2 tracks Ladi Geisler
(Philips PE 430.035 - France)


1962 AVEC UNE POIGNEE DE TERRE
A Hundred Pounds Of Clay / Guitare Tango / Darktown Strutters' Ball / Mexico (Philips PE 433.089 - France)

1962 100 LBS. OF CLAY
100 LBS Of Clay / Guitar Tango / Darktown Strutters'Ball / Mexico (Philips PE 433.089 - Spain)Jumping Jewels

1963 AFRICA
Africa / Twilight Time / Wild Geese / Zero Zero
(Philips PE 433.186)

1963 THE JUMPING JEWELS
More / Africa / Dakota / Zero Zero
(Philips PE 433.206 - Spain)

1963 JUMPING HIGH
Rumble / Smoke Signals / Dream Of The West / Istanbul
(Philips PE 433.226)

1963 THE JUMPING JEWELS
El Choclo / Blues Skies / South Of The Border / San Antonio Rose
(Philips 1029 - Mexico)

1964 IRISH WASSERWOMAN
Irish Wasserwoman / Trek To Rome / Java / Blue Skies
(Philips PE 433.240)

1964 TRIBUTE TO MALAYSIA
Nona Nona Zamang Sekarang / Nina Bobo / Stambul Bunga Mawar / Kapal Ladju
(Philips PE 433.248 - Singapore)

1964 THE JUMPING JEWELS IN SINGAPORE
Nona Nona Zamang Sekarang / Nina Bobo / Stambul Bunga Mawar / Kapal Ladju
(Philips PE 433.256)

1964 MORE!
More / I Saw Her Standing There / The Green Leaves Of Summer / El Choclo
(Philips PE 422.264)

1964 JOHNNY LION & THE JUMPING JEWELS
Zambesi / Jumping Can Can / You've Done It Again (vocals:Johnny Lion) / Do Wah Diddy Diddy (vocals:Johnny Lion)
(Philips PE 433.274)

LP's

1963 JUMPING HIGH
Istanbul
Quiereme Mucho
Trek To Rome
Dream Of The West
Wild Geese
South Of The Border
Blue Skies
El Choclo
Rumble
San Antonio Rose
Smoke Signals
Zero Zero
(Philips PL 08.082)

1963 ROCKING GUITARS

Smoke Signals
Rumble
Africa
(plus aanvullend opnamen van "THE CLIFFTERS" (Denemarken), "THE JETS" (Frankrijk) en "THE GUITAR ROCKERS" (Frankrijk)
(Philips BL 7583 - UK + France)

<div align=
1966 JUMP
Olé Guapa
El Choclo
Quiereme Mucho
Parade Tango
Blue Skies
Istanbul
Africa
Dream Of The West
The Green Leaves Of Summer
San Antonio Rose
Smoke Signals
Outlaw
South Of The Border
Mexico
(Philips FL 5089 - Japan)

1964 GUITARS ABOUT TOWN
<div align= Black Twist
Utopia
Footloose
Lullabye
Guitars About Town
Motorway
Night People
Twist And Shake
Rock-A-Bye Baby
Tombola
Shakin' And Breakin'
Twisting Jewels
(LP10" DE WOLFE DW/LP 2821 - UK)

1964 LIVE ! AT THE GALLERIES
I Saw Her Standing There
I'm The One (vocals:Johnny Lion)
Red River Rock<div align=
Moonray (vocals:Leddy Wessel)
On My Mind (vocals:Johnny Lion)
Dream Of The West
This Little Girl (vocals:Johnny Lion)
Cossack Melodies
 Ole Man Trouble (vocals:Johnny Lion)
I Listen To My Heart

Everybody's Boppin' (vocals:Leddy Wessel)
Hum-Drum
Tchin Tchin (vocals:Johnny Lion)
Irish Wasserwoman
(Philips PL 12.924)

1965 JOHNNY LION & THE JUMPING JEWELS AT THE CIRCUS
Espana Cani
Drumski
Maria Elena
Hornpipe
Come On Home (vocals:Johnny Lion)
What Am I Living For (vocals:Johnny Lion)
Everyday (vocals:Johnny Lion)
If It's Me That You Want (vocals:Johnny Lion)
Things That Can Remind Me Of Last Summer (vocals:Johnny Lion)
Wanna Dance With You (vocals:Johnny Lion)
Go!
The Bandit
(Philips PL 12.982)

1971 THE BEST OF THE JUMPING JEWELS
Dakota
Irish Wasserwoman
Wheels
Dream Of The West

Java
Mexico
Africa
San Antonio Rose
More
Hornpipe
Zambesi<div align=
Zuiderzee Blues
(Philips 6440.037)

1972 THE BEST OF THE JUMPING JEWELS Vol.2
Darktown Strutters' Ball
Twilight Time
The Green Leaves Of Summer
Jumping Can Can
Quiereme Mucho
Drumski
Outlaw
Guitar Tango
Espana Cani
Olé Guapa
Stambul Bunga Mawar
Blue Skies
(Philips 6440.104)

1978 GUITARS ABOUT TOWN (bootleg)
Is dezelfde als de 10" LP (De Wolfe DW/LP 2821) - "Guitars About Town"(1964)
(C.L. RECORDS 2005)

1981 ROCK ON (bootleg)
Is dezelfde als de 10" LP (De Wolfe DW/LP 2821) - "Guitars About Town"(1964)
(DSR LSP 8112)

1981 THE BEST OF THE JUMPING JEWELS
Heruitgave van de LP - Philips - "The Best Of The Jumping Jewels".
(Philips 6423.488)

CD's
1989 ORIGINAL TAPES
Dezelfde nummers als op de LP Philips - "The Best Of The Jumping Jewels" (Phonogram master tapes)
Andere uitvoering van "Wheels" + 12 nummers van "René and his Alligators".
(Philips 836.103-2)

1990 GREAT GUITARS FROM THE 60'S (verzamel CD)
2 nummers van "The Jumping Jewels".
Wild Geese (Phonogram Master Tapes)
Africa -(Phonogram master tapes)
(Mercury 842316-2)


1993 JUMPING HIGH (Dubbel CD)
CD-1
Africa
Blue Skies
Wheels
The Green Leaves Of Summer
Ghostriders In The Sky
Twilight Time
Darktown Strutters Ball
More
Zambesi
Dream Of The West
Go!
Guitar Tango
Outlaw
Hornpipe
Mexico
San Antonio Rose
Cossack Patrol
Jumping Can-Can
CD-2
South Of The Border
Exodus
Java

Quiereme Mucho
Dakota
Espana Cani
Istanbul
A Hundred Pounds Of Clay
Irish Wasserwoman
Swinging On A Star
The Haggard
Wild Geese
Golden Earrings

Drumski
Olé Guapa
Rumble
Trek To Rome
Zuiderzee Blues
(Mercury 514.452-2 - Dubbel CD)

1975 FOREVER YOURS (LP) Philips 6401.088)
Field
42nd Street
Cossack Patrol
The Hero
Love Letters
Hi Lili-Hi-Lo
Golden Earrings
Furrows
The Haggard
Wheels '75
Horse Ride
Swinging On A Star

Op deze nieuwe LP was de bezetting van "The New Studio Jewels":
Hans van Eijk: sologitaar
Hanno Gerritse: basgitaar
Ernst van Tiel: drums
Fred Brekelmans: keyboards

1980 FOREVER YOURS (LP/heruitgave - Philips 6423.359)
Heruitgave van de LP Philips 6401.088 - "Forever Yours"- 1975.

Discografie "Jay Jay's":
Singles


Bald Headed Woman / So Mystifing (Philips JF327968)
 
Got Love If You Want It / Keep Trying (Philips JF333533)
 
Come Back If You Dare / Don't Sell The Sun (Philips JF333550)
 
Waauw / A Distant Place (Philips JF 333607)
 
Respect / Cool Jerk (Philips JF 333832)
 
Baby You Know It Ain''t Right / Inmy Mind (Philips JF334523)
 
LP
 
Bald Headed Woman / So Mystifying / Got Love If You Want It / Keep Tryin / Come Back If You Dare / Don''t Sell The Sun / A Distant Place / Cruncher / To-day I''m Gay / All Around The World / Shake It Some More / The Name Of You (Philips QL625819)

Met dank aan Joop Oonk voor zijn bijdrage.

JOHNNY LION AND THE JUMPING JEWELS  /  YOU'VE DONE IT AGAIN (Tekst)
You've done it again little girl, you've found another guy (Other guy)
I'm sitting here I'm all alone at home to cry (Home to cry)
And I know (I know)
Well I now know (I know)
That I love you (I know) love you so
You've done it again, you've done it again, little girl

I always went to hold you ever so tight
Only you, out through the night
I only wish that you would say:
"I love you, I love you"
(I love you)

You've done it again little girl, you've found somebody new (Body new)
I have been good and fast only for you (Only for you)
And I know (I know)
Well I now know (I know)
That I love you (I know) love you so
You've done it again, you've done it again, little girl

I always went to hold you ever so dicht
Only you, out through the night
I only wish that you would say:
"I love you, I love you"
(I love you)

You've done it again little girl, you've found another guy (Other guy)
I'm sitting here, I'm all alone at home to cry (Home to cry)
And I know (I know)
Well I now know (I know)
That I love you (I know) love you so
You've done it again, you've done it again little girl
You've done it again, you've done it again little girl
You've done it again, you've done it again little girl


The story of the Jumping Jewels

This is a classic case of the evolution of a group, the story of formation and reformation, a graph of ups and downs of the popscene, a profile of both how hard and how easy it can be to get to the top and stay there.

The forerunner of the Jumping Jewels appeared in 1958 when Hans van Eijk founded Johnny and his Jumping Jewels with seven schoolfriends. It worked well enough in popularity, but less well financially. Three of the eight were fired and the sound was adapted. The name was shortened to the Jumping Jewels and in 1961 their first single, Wheels, came on the market. It sold 40000 copies, which at that time was very high, especially for an instrumental recording.

The boys who made that happen were Joop Oonk on bassguitar, Cees Kranenburg on drums, Tjibbe Veeloo on rythmguitar and of course Hans van Eijk responsible for the leadguitarsounds.

One year after their first entry in the charts, the Dutch army stepped in, making an offer which couldn’t be refused: service with the army, but as a group. In Germany, France and Belgium they became as well known as in Holland, where in 62, 63 and 64, they were voted Group of the Year by most Popmagazines.

Then came a 10-week Far East tour followed by a performance during the Grand Gala du Disque, a famous Eurvision television broadcast, where they worked with artists like Marlene Dietrich, Trini Lopez, Petula Clark and their Swedish instrumental colleagues, The Spotnicks.

The crunch came in 1965. The Jewels had a contract with a circus which demanded from them and singer Johnny Lion to do 500 performances in six months. This lead to exhaustion and tension so great that the group broke up and got caught in a juridical fight with their manager about possession of the name. Ultimately they lost in court and had to change their name in Jay Jays. Hans van Eijk left the group and with the Beatle-rage coming up they recorded a couple of vocal songs. The Jay Jays produced one big hit in Holland, but didn’t quite manage to continue the success of the Jumping Jewels.

In 1973, a new Jewels LP came on the market and sold well, although most of the material was old and partially re-recorded by Hans. Despite the obvious promise, the old formation could not be put together again. In 1992, a Dutch Music and Organisation bureau, succeeded in bringing the original group together for one reunion performance in The Hague. This performance turned out to be so successful that one week later they made their comeback in a famous Dutch television show. From that moment on, Hans, Joop and Kees decided to come together every time when something special should come along. Just because they love to play their music and bring joy to their fans all over the world!


GEHEEL OF GEDEELTELIJKE OVERNAME VAN ARTIKELEN OF FOTO'S IS
UITSLUITEND TOEGESTAAN MET TOESTEMMING EN BRONVERMELDING.©®

Muziek: Africa van "The Jumping Jewels"


indorock@xs4all.nl
 

TERUG NAAR INDEX
 
Uw reactie of aanvullende informatie
op deze Indo-Rock site zie ik graag
tegemoet via mijn e-mail.
indorock@xs4all.nl