THE BLUE FIGHTERS

Het prille begin van "The Blue Fighters" begon allemaal op de MULO van het Haagsch Genootschap, Antonie Duyckstraat in Den Haag in 1959.
De muziek zat er vroeg in bij de leerlingen op deze school. Sam Fook Chong (sologitaar en drums), Fred van der Putten (gitaar), Rob Poerbodipoero (gitaar) en Peter de Ruiter (drums en later saxofoon) vormden de band de "Golden Dragons". Sam Fook Chong had deze naam echter verzonnen en is hier mee later verder gegaan met zijn broer. Deze "Golden Dragons" in nieuwe samenstelling zijn een hele tijd ook een bekende groep gebleven. De "Golden Dragons" was in de nieuwe samenstelling een mengelmoes van Chinese en Indische jongens. Sam Fook Chong woonde in de Weimarstraat, zijn vader had in deze straat een Chinese winkel.
Al deze jongens zaten op bovengenoemde Mulo.
In 1962 werd er op school weer een nieuwe groep geformeerd " The Condors". Sam Fook Chong was inmiddels van school af en in de hoogste klas zat toen André Serban. André speelde waanzinnig goed gitaar, een witte met een brede kast, en speelde alle nummers van "The Shadows".
Alle leerlingen keken erg tegen hem op.

The Condors in 1962

"The Condors" hebben nog een aantal jaren, tot 1964, als formatie bestaan met als nieuwe samenstelling:
Jimmy ten Boske (sologitaar), Peter de Ruiter (drums en saxofoon), Rob Poerbodipoero en Fred van der Putten (beiden slaggitaar).
The Condors speelde voornamelijk instrumentale nummers en is uiteindelijk ontbonden.




In 1964 is Rob Poerbodipoero als slaggitarist bij "The Blue Fighters" gaan spelen.
"The Blue Fighters" bestond toen uit o.a. de broers:
Harry Koetsier (drums), Eddie Koetsier (basgitaar), Rob Poerbodipoero (slaggitaar) en Tonny van Oudheusden (sologitaar).
Later kwam Hans Bandel als zanger erbij.
Blue Fighters (rock) (deze foto van "The Blue Fighters werd als strooigoed weggegeven tijdens een optreden)
De vader van Tonny van Oudheusden wierp zich later op als manager en beheerde het verdiende geld, het eigen volkswagenbusje, apparatuur etc.
Pa Van Oudheusden was in het dagelijks leven belastingconsulent en had dus ook verstand van onderhandelen en geld. Hij regelde alle contracten, o.a. met het bureau van Ben Essink.
"The Blue Fighters" speelden voornamelijk in Noord Holland maar verzorgde ook regelmatig optredens in het land en maakten uitstapjes naar Duitsland.
Relatief werd door de band vaker buiten dan in Den Haag gespeeld. De gages waren zo´n 1200 tot 2000 piek per avond en dat was best veel geld in die tijd. Natuurlijk moest dit bedrag wel met zijn vijven gedeeld worden en werden de gemaakte onkosten (busje) er van afgetrokken. Maar toch, veel geld voor sommige bandleden die nog op de Middelbare school zaten. De Haagse clubs, en dat waren er nog al wat, betaalden echter bijzonder slecht. Voor een hele avond spelen soms maar 125 piek. De concurrentie was in dat circuit moordend. Den Haag was bezig om Beatstad nummer een te worden en alle rockbands speelden of op vaste plaatsen waar de beat nog niet zijn intrede had gedaan, of buiten de Haagse regio.
De eerste mutatie bij "The Blue Fighters" was dat de Harry Koetsier uit de band stapte. Henk Scheepstra kwam als nieuwe drummer in de groep. Blue Fighters (rock) "The Blue Fighters" in de nieuwe samenstelling: (foto)
Van links naar rechts:
Hans Bandel (zang), Rob Poerbodipoero (slaggitaar), Henk Scheepstra (drums), Eddie Koetsier (basgitaar) en Tonny v. Oudheusden (sologitaar).
Later vertrok ook Hans Bandel (zang) uit de band. Hij had te weinig tijd en kreeg verkering. De plek van Hans in "The Blue Fighters" werd ingenomen door Jan Schuiten (zang).





Blue Fighters (rock)

"The Blue Fighters" met nieuwe zanger. (foto)
Van links naar rechts:
Jan Schuiten (zang), Henk Scheepstra (drums), Tonny v. Oudheusden (sologitaar), Rob Poerbodipoero (slaggitaar) en Eddie Koetsier (basgitaar).


Lisette



Als zangeres kwam in deze periode Manuela bij
"The Blue Fighters" zingen.
Manuela trad op met de artiestennaam: "Licette".
Zij bracht het zelfs tot een televisie optreden.
"Licette" heeft vrij lang bij "The Blue Fighters" gezongen.
Later is "Licette" getrouwd met een Amerikaan en naar de U.S. vertrokken.
Zij heeft ook nog een plaatje gemaakt.
De gegevens hiervan ontbreken echter.

In de late 60er jaren overspoelde de beatmuziek de Haagse regio. Als groep kon je dan drie dingen doen. Of meegaan en je repertoire aanpassen, van alles wat spelen (beat en rock), of echte rock blijven spelen.
Dat was best een moeilijke periode voor vele rockbands, dus ook voor "The Blue Fighters". In Den Haag kwam je echt niet meer aan de bak als je geen beat speelde.
Een voorbeeld: "The Blue Fighters" kwamen terug van een waanzinnig goed optreden in Noord Holland, grote danszaal, veel mensen, gillende vrouwen, handtekeningen, etc. Dan dezelfde avond terug naar Den Haag (Amicitia theater), 2 uur ´s nachts als aanvulling op een beat-avond. Niemand accepteert die blauwe jasjes !.. sit-down staking en "The Blue Fighters" maar spelen. Niet leuk, maar toch acceptatie als de groep plotseling nummers van de Stones en Beatles gaan spelen ! Men komt los en "The Blue Fighters" zijn plots o.k. ...alleen die jasjes !!!
"The Blue Fighters" zien na dit optreden in dat de switch naar beat gemaakt moet worden. Dus ook de "blue" jasjes gaan langzaam uit en er wordt overgeschakeld op de beat.
Vervolgens treden "The Blue Fighters", voor een appel en een ei, vaak op in de oude "Marathon" samen met o.a. de "Golden Earrings" en "The Haigs".

Blue Fighters (beat)
De eerste metamorfose van "The Blue Fighters" als beat-band ! (foto rechts)
Niet alleen de kleding is aangepast, een slordig allegaartje, maar ook de
haardracht is lekker Beatle-achtig lang gegroeid.







Blue Fighters (Marathon)

Foto (links) van "The Blue Fighters"gemaakt tijdens een optreden in de Marathon.
Op de achtergrond van de foto is nog zichtbaar "demonstratie".
Het betrof demo-materiaal van de toen zeer aangeprezen Binson echo apparatuur. Deze Binson echo was echter ontzettend duur om aan te schaffen als band. Maar om te demonstreren mochten de optredende bands de apparatuur lenen van een muziekzaak in de Boekhorststraat in Den Haag.
"The Blue Fighters" hebben volgens mij ooit een flexidisc-single opgenomen voor reclame doeleinden.
De groep is in de jaren zeventig opgeheven.

(Met dank aan Rob Poerbodipoero)

emailadres: indorock@xs4all.nl
 


GEHEEL OF GEDEELTELIJKE OVERNAME VAN ARTIKELEN OF FOTO'S IS
UITSLUITEND TOEGESTAAN MET TOESTEMMING EN BRONVERMELDING.©®

Muziek: Midnight In Malaya van "Boy & The Rollin' Kids"

TERUG NAAR INDEX
Uw reactie of aanvullende informatie
op deze Indorock site zie ik graag
tegemoet via mijn e-mail.

Story Of Indorock