INTERVIEWS MET ANDY TIELMAN
(Bron: Artikel Haagsche Courant 21 oktober 1998 door Maaike Oppier)
Een nieuwbouwflat in Scheveningen. De prestigieuze trap in de hal komt uit op galerijen. In het appartement zelf wordt nog eens duidelijk hoe ontwrichtend een verhuizing ook alweer is. Knalgroene ondervloerbedekking omdat het parket op zich laat wachten, matrassen op de grond, tuinstoelen in de woonkamer. Andy Tielman (62) lijkt in de wanorde zijn eigen wereld te hebben. Sommige mensen ontstijgen de materie. Dochter Loraine Jane (2½ jaar, maar in wijsheid een veelvoud ouder) babbelt honderduit. Laat foto's zien, van zichzelf, met mama en papa toen hij elf was met de rest van de familie Tielman op instrumenten. Een lachende jongen met een gitaar. Op de kast van de piano zijn zusje Jane, naar wie zijn dochter is vernoemd. De gelijkenis is schokkend. Carmen, de jonge Duitse vrouw van Andy, zet thee en pakt verse taartpunten uit. "Van hieruit kijk ik precies op het appartement waar mijn moeder heeft gewoond", zegt Andy vanuit zijn tuinstoel. "Dat is een beproeving. Carmen weet precies welk venster het is, ik wil het niet weten". Het is Carmen opgevallen dat het raam elke avond donker blijft. De oude mevrouw Tielman is inmiddels in Indonesië overleden. Ook de rest van de familie en van de Tielman Brothers, de founding fathers van de Nederlandse popmuziek, 'zijn er niet meer' , zegt Andy. "Maar ik voel ze voortdurend in mijn nabijheid. Ze geven mij kracht. Een paar minuten voordat ik de bühne op ga, krijg ik steun van mijn broers. Dan denk ik: of is het maar verbeelding ?". Andy kijkt naar de overkant en glimlacht. "Ik doe het eigenlijk voor hen. Muziek is de cultuur van mijn vader. Van mijn grootvader. Mijn vader diende in Indonesië onder het Nederlandse leger, maar hij had ook een band. Er is altijd muziek geweest bij ons. Ik heb nog een cassettebandje waarop een interview met mijn vader staat. Uit de beginjaren van de Tielman Brothers". "Laatst had ik het er nog met iemand over. Wij zijn geen 'gemaakte' muzikanten. We zijn als kind met muziek opgevoed. Dan kan je niet anders. Het is geen verplichte moet, maar een plezierige moet. Dat is de mooie kant van mijn muziek". Al 50 jaar. *
Scheveningen
Tussen Andy Tielman en Scheveningen lopen veel lijntjes. De onnoemelijke successen van de Tielman Brothers in Palais de Dance in de jaren zestig. "We hebben hier veel verkeerd, mijn broers en ik". Maar Andy en Scheveningen horen in meer opzichten bij elkaar. Ze lijken zelfs een beetje op elkaar: de glorieuze jaren, de comeback, de gemiste kansen en de kwetsbaarheid in de herfst en winter. Loraine Jane heeft net verklapt dat papa pijn in zijn rug heeft. Andy lacht verlegen. Hij had het niet willen vertellen, want hij is als de dood om zielig gevonden te worden. En hoewel zijn tanige, getatoeëerde lichaam een kwetsbare indruk maakt, stralen zijn ogen van vitaliteit. "Laatst vroeg iemand hoe lang ik nog ga spelen. Tot ik niet meer sta, heb ik gezegd. De Tielman Brothers zullen nooit verdwijnen, ook al speel ik nu met een andere band. Ik speelde onlangs in Mannheim in de Spoetnik waar wij in 1959 ons eerste optreden in Duitsland hadden. Het was zwaar om daar weer te zijn zonder mijn broers. Maar de mensen in het publiek hadden het over 'rocker zonder verval' en 'je moet tweehonderd jaar worden'. Ik zei: dat ga ik doen". "Het Hollandse publiek heeft mij belangrijk gemaakt. Mensen zeggen: jij en je broers zijn heel belangrijk geweest voor de muziek, maar dat besef je zelf niet. Ik kreeg laatst een fax van iets dat iemand* van Internet had gehaald. Een man in Amerika was op Internet mijn naam tegengekomen en probeert nu met mij in contact te komen. Hij had ons in 1969 ontmoet en een optreden voor ons geregeld in de Ed Sullivan Show, de show waarin ook Elvis is doorgebroken. Maar onze apparatuur was afgebrand in Duitsland en die show is niet doorgegaan. We waren te naïef". "Het is toch Gods wil. Ik kan morgen naar Sydney vliegen. Genoeg werk. Maar wat gebeurd er dan hier, met mijn vrouw en kind ? Er is een Australisch spreekwoord dat zegt: 'het simpelste is altijd het beste'. We zoeken het soms te ver".
Enkele citaten uit deze correspondentie:
"Many years ago, in 1969, I sponsored Andy on the Ed Sullivan show, to perform on the same show with Ella Fitzgerald"
"I had met him in Zurich, Switzerland earlier, and could absolutely not believe the voice range (with all the imitations and interpretations he could do) in addition to the showmanship with his backup Tielman Brothers".
"Unfortunately, I believe a week or so before he was to make his apearance on the show, all their instruments and everything involved burned in a fire in Germany".
"Andy lost the greatest chance of his career, and the American public were denied an opportunity to listen to that great voice range of his, in addition to his and the Tielman Brothers".
"Ik speel tot ik niet meer besta"
email: indorock@xs4all.nl
GEHEEL OF GEDEELTELIJKE OVERNAME VAN ARTIKELEN OF FOTO'S IS
UITSLUITEND TOEGESTAAN MET TOESTEMMING EN BRONVERMELDING.©®
Uw reactie op mijn
site is van harte welkom.
indorock@xs4all.nl
Muziek: Tielman Brothers - I Can't Forget You